dissabte, 11 de desembre del 2010

LLibres electrònics a les biblioteques públiques

Si mal no recorde, va ser el Nadal passat quan vaig entrar en una coneguda llibreria de Castelló (no volia dir el nom, però era Babel) i al costat de l'escala hi havia un anunci de lectors de llibres digitals (e-reader, e-book) de tinta electrònica (e-ink). Vaig estar mirant la propaganda, i fins i tot em van facilitar un per a que el tocara, el provara, el sopesara... I vaig fer la gran pregunta: "quant val un d'estos"? Ara no recorde la resposta, çò és, el preu, però em va semblar car. Vaig pensar que amb el preu d'un e-reader en tenia molts en format tradicional en paper.

Ara, amb un any per enmig, ho veig més com una oportunitat. Una oportunitat per la biblioteca i per als usuaris, sempre que els professionals sapiguem gestionar el canvi que suposa introduir un nou format. Per altra banda, res nou en la història de les biblioteques: des de ben antic les biblioteques han anat adaptant-se a l'aparició de nous formats i nous suports llibraris: tauletes d'argila, papir, el roll, el volum, el còdex, el pergamí... O no fa tant el cassette d'àudio, el CDRom, el DVD o les revistes electròniques, la introducció d'ordinadors a les nostres sales, etc. I això és el que passarà a partir d'ara: diversos formats conviuran en un mateix espai.

Ara ens haurem d'acostumar també a  prestar libres digitals. Com? O bé amb el préstec també de lectors, per a aquells usuaris que no en disposen d'un o no puguen accedir-ne; o bé mitjançant el préstec dels llibres digitals de manera més o menys directa. En aquest darrer cas, i per la despesa que pot suposar per a les biblioteques, es podria fer de manera centralitzada a través de la web de la Xarxa de Lectura Pública valenciana , on l'usuari podria fer la cerca en l'opac, localitzar el llibre i descarregar-se'l després d'identificar-se. Això suposaria un estalvi econòmic en fer-se les compres de manera consorciada, i estalvi de temps pel que fa a la seua catalogació i classificació, en fer-se de manera cooperativa.

En qualsevol cas, l'important és que els llibres es lligen, siguen digitals o en paper. Per això vos deixe un video explicatiu de com usar alguns dels darrers 400 dispositius de coneixement bio-òptics organitzats d’alta tecnologia adquirits en estes últimes setmanes, i que encara funcionen sense cables, circuits elèctrics, sense bateries, i sense necessitat de connexió a la xarxa. Que gaudiu de la lectura!


1 comentari:

  1. Encara hui resulta massa car comprar un e-book. A més, el preu de comprar un llibre electrònic (les llibreries ja ofereixen la versió llibre electrònic d'algunes novetats) no és molt més econòmic que el llibre en paper. Un exemple: l'últim premi Planeta, versió paper 21.50, versió electrònica 15.49.

    Al "problemeta" econòmic s'afegeix el tema de llegir una pantalla, molt més menuda que una fulla de llibre (encara que la lletra es puga ampliar i que la pantalla no faça mal a la vista). Molta gent encara és reticent a desfer-se pel paper, segur que aquestes idees canviaran en les pròximes generacions, més acostumades a l'ordinador.

    No és mala idea que la xarxa de lectura poguera dur a terme el que proposes, encara que crec que prestar e-books no em pareix el millor. Sí al prèstec de llibres electrònics, o descàrregues, clar. Les bibliotèques han d'adaptar-se als nous temps, com ja ho han fet amb la introducció d'internet i d'ordinadors, però pense que el tema del llibre electrònic encara tardarem a vore'l en les nostres biblioteques.

    M'ha agradat molt el video.

    ResponElimina