dimecres, 19 de gener del 2011

Premis Vila de Betxí

El passat cap de setmana, dins del marc dels actes per commemorar les festes patronals de Sant Antoni, es va celebrar al Teatre Municipal l'acte d'entrega dels premis dels concursos i certàmens que s'han dut a terme des del departament de Cultura de l'Ajuntament de Betxí al llarg de l'any.

Enhorabona als premiats. Que em disculpen els altres participants i guardonats, però ara sols em referiré als Vila de Betxí de publicacions originals.

El primer premi va ser per a Xavier Mesado i Gimeno pel treball “Estudi del testament d'En Sanç de Cardona, Almirall d'Aragó i marqués de Guadalest”, sobre la vida i últimes voluntats d'aquest senyor de Betxí al segle XV. El segon premi, va ser per a David Ventura Montins, pel treball “Catalogació i classificació d'unes partitures trobades al pati de l'Església”. Es tracta de dos treballs d'investigació totalment diferents, però que en ambdós casos venen a cobrir forats dins de la bibliografia local betxinenca. El primer dins de la història moderna, i l'altre dins de la musicologia però embrancat amb l'etnologia i la religiositat.

Encara queden, però, molts temes que no s'han tractat, com l'agricultura (els conreus, les tècniques, les ferramentes, les construccions rurals...), l'etnologia (dites i cançons populars, festes, balls, espais de sociabilitat....), la botànica (les plantes del terme de Betxí), la geologia, la demografia... O fins i tot dins de la història, que és la ciència més prolífica dins dels treballs presentats: no tenim estudiats períodes concrets, com ara l'època romana o la islàmica, però tampoc el segle XIX o parts importants del segle XX (com la Transició, per exemple), per dir-ne alguns exemples. Dins de la bibliografia no han sovintejat els estudis biogràfics de personatges il·lustres de Betxí: Ferrandis Irles, Pascual Meneu, José Tyraver, Joaquín Ferrandis, etc.

En definitiva, les possibilitats encara són moltes, i sols ens queda animar als lletraferits a que presenten treballs que ens facen gaudir de la lectura i prendre coneixement de les arrels del nostre poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada