dijous, 10 de febrer del 2011

DONACIÓ DEL FONS D'EL COL·LECTIU A L'ARXIU MUNICIPAL

En el darrer Ple ordinari, per unanimitat de tots els grups polítics, l'Ajuntament de Betxí va acceptar la cessió gratuïta del fons bibliogràfic, documental, fotogràfic i hemerogràfic de l'Associació Cultural “El Col·lectiu” per a l’Arxiu Municipal. Des d'aquest servei s'ha estimat que aquest fons és de gran utilitat social i cultural per al municipi, per la quantitat i qualitat de la documentació que hi conté. Per a la cessió dels documents s'ha signat un comodat entre l'Ajuntament i El Col·lectiu, en què es deixen clares les condicions d'accés, reproducció, etc.

El Col·lectiu” és una organització arrelada a Betxí amb més de vint-i-cinc anys d’antiguitat. El seus orígens són com a organització política d’esquerres (lligada durant molt de temps a EUPV però també alguns dels seus membres al PNPV), de fet, de les seues files han eixit tres regidors (Diego Chávez, Ramon Cardona i Miguel Ángel Guillén) i un diputat autonòmic (Ramon Cardona). Des del principi estigué vinculada al Moviment d’Objecció de Conciencia (MOC) i a l’objecció fiscal.. Amb el temps es va anar combinant l’acció política, amb l’acció social (mitjançant el moviment sindical, sobretot CC. OO i l’HOAC) I l’acció cultural (les Jornades Culturals d’El Col·lectiu). Actulament ha esdevingut una associació cultural amb molta activitat en el municipi de Betxí.

Totes aquestes activitats es reflecteixen en la documentació generada o rebuda per “El Col·lectiu” i que han decidit cedir a l’Arxiu Municipal. A més de la documentació d’arxiu pròpiament dita, el fons es completa amb una excel·lent col·lecció bibliogràfica i hemerogràfica formada per monografies, revistes, cartells, fullets, adhesius, fotografíes... Alguns d’aquests materials són avui en dia difícils de trobar, fins i tot en biblioteques publiques, la qual cosa els pot arribar a convertir en patrimoni bibliogràfic valencià, en cas de no trobar-se almenys un exemplar en tres biblioteques publiques. Pel que fa al volum, aquest és extens, encara per organitzar i normalitzar pel que fa a la seua ubicació. Ara caldrà realitzar un inventari, el qual servirà com a instrument de control i descripció del fons.

L'Arxiu Municipal de Betxí allotja a més del fons de l'Ajuntament pròpiament dit, altres fons d'interés per al Municipi, com el Fons Meneu-Monleón, el Fons de la Cambra Agrària o el Fons del Grup d'Investigació de Castelló. Ara s'hi afegirà el d'El Col·lectiu.

Des del servei d'Arxiu-Biblioteca només ens queda agrair a la gent d'El Col·lectiu aquesta cessió i el seu ineterés en dipositar-lo a les nostres instal·lacions.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada